Dat lust ik niet!!!!

Veel moeders horen dit vaak aan tafel en kunnen er behoorlijk wanhopig van worden.

Het komt echt wel goed. Je hebt helaas wel geduld nodig. 

 

Je kunt er behoorlijk wanhopig van worden, een kind aan tafel die niet wil eten en zelfs niet willen proeven. 

Zelf zijn we vaak ook zo begonnen en misschien heb je het je moeder wel horen zeggen, dan wonen ze op zichzelf en opeens eten ze alles. Je zou bijna denken dat wat ze zegt ook waar is. Maar is het nou wel zo of is het gewoon toeval?

 

Waarom lusten veel kinderen zo weinig.

Ik zal het uitleggen. We worden allemaal geboren met duizenden smaakpapillen tot aan dat je volwassen bent halveert dit aantal tot wel 3 keer. Dus je kunt je nu voorstellen dat bij kinderen de basis smaken veel sterker binnen komen dan bij ons. Dus zuur, zoet, zout en bitter kunnen wij beter verdragen dan kinderen. Als je als kind dan toch moet kiezen kies je dus vaak voor zoet. Om je kind aan de smaken te laten wennen kan het zijn dat het kind wel 10 tot 15 keer iets moet proeven voor het aan de smaak gewend is. Dat heeft dus wel even tijd nodig. Maak er in ieder geval geen strijd van want daar ga je het niet mee winnen. 

 

Wat ook nog een rol speelt bij jonge kinderen is de structuur van het eten. Krijgen ze als baby gladde en zoetige melk, moeten ze daarna gaan leren eten. Klontjes en stukjes, ze moeten zelf leren kauwen. Vaak hebben ze het niet eens geproefd of ze zeggen al dat lust ik niet. Ga er dan maar vanuit dat het aan de structuur van de voeding ligt die het kind in de mond heeft. Ook dit is iets vaar ze aan moeten wennen.

 

Maak er in ieder geval geen ruzie om aan tafel. Hou het gezellig aan tafel. 

 

Dus moeders uitspraak is dan misschien wel puur toeval. Als we volwassen zijn hebben we alles inmiddels leren eten en willen steeds meer dingen uitproberen.