Voel je happy

Het zal je vast niets verbazen maar je blij voelen doet veel voor je gezondheid. Nu is het dan ook heel makkelijk om te zeggen dat je alleen dingen moet doen waar je blij van wordt. Maar voor veel mensen is dat natuurlijk niet zo eenvoudig. 

 

Neem nou stress. Stress is toch wel een van de grootste veroorzakers waardoor we onszelf niet lekker in ons vel gaan voelen. Bij veel stress komt het stresshormoon cortisol vrij. Dit kan grote gevolgen hebben voor heel je gezondheid. De cortisol zorgt ervoor dat ons lichaam de stress beter aan kan. Het zorgt ervoor dat een aantal processen aangespoord worden om harder te werken. Eigenlijk zorgt cortisol ervoor dat je op 110% kan functioneren. Denk maar eens aan een paniek situatie waar we zelf altijd zeggen dat je oerkracht naar boven komt. Als dit van korte duur is zoals in een paniek situatie dan is er niets aan de hand want dan daalt het cortisol niveau weer en kan het lichaam herstellen.

 

Is het niveau van cortisol lange tijd te hoog dan zul je merken dat de negatieve gevolgen naar boven komen. 

Je gaat slecht slapen, last van hoge bloeddruk, lage weerstand, uitputting, afbraak spieren, overgewicht en nog een hele reeks aan klachten. Pas dus op met de hoeveelheid stress waar je je lichaam aan blootstelt.

 

Kun je stress voorkomen? 

Natuurlijk is stress niet altijd te voorkomen maar je kunt daarin tegen wel dingen doen die je stress niveau kunnen verlagen. Ga ontspannen. Dit kun je doen door iets te doen dat je echt heel erg leuk vind. Dit kan echt van alles zijn. 

ik zelf heb tijdens een hele heftige periode mijn ontspanning gevonden in paardrijden. Even weg van thuis waar het erg stressvol voor mij was. Het is nu nog mijn moment van de week en dat koester ik. Mijn gezin weet ook dat het mijn moment is en dat ze er niet aan mogen komen. Ik kan er nog zo gespannen naar toe gaan maar kom er altijd volledig ontspannen van terug. 

Wat nog meer kan helpen om de stress te verlagen is:

* Sporten

* Lachen en plezier maken

* Muziek

* Ontspanningsoefeningen

* Sociale activiteiten

 

Probeer voor jezelf dingen te doen waar je blij van wordt. Met een positieve insteek gaat alles zoveel makkelijker en valt het allemaal niet zo zwaar.